Program

TIRSDAG 11. JANUAR KL. 19.00 Avlyses og utsettes grunnet korona

ØYVIND NUSTAD

Øyvind Brodtkorp Nustad (f. 1949) har bakgrunn innen ingeniørfag, film og reklame, og han er i dag forfatter og foredragsholder.

I boka «Snøen som falt i fjor» (2018) forteller han om oppveksten i en norsk småby på 1950 og -60 tallet. Tiden og tidsånden i perioden beskrives på en lun og humoristisk måte. I kveldens foredrag gjenskaper Nustad sekstitallet bl.a. med film, bilder og lyd.

Nustad er bosatt i Moss skriver beretninger fra og om Østfold. Boka «Gatelangs i Moss» (2021) handler om menneskene og hendelsene bak gatenavnene i Moss.  «Østfoldhistorier» (2020) handler om grusomme historier fra Østfold gjennom 300 år. «Den utrolige historie om Gunnar Eide» utkom i 2019.

ONSDAG 16. FEBRUAR KL. 19.00

IRIS FURU

Iris Furu (f. 1985) er skribent, og jobber som redaktør i Aschehoug forlag.

I 2016 utga hun «Husmorboka. Et gjensyn med Norges glemte arbeidsplass», som handler om arbeidsinnsatsen til norske husmødre i tiårene etter krigen. I boka går Furu gjennom rom for rom i huset og beskriver husmorens oppgaver, samtidig som hun reflekterer rundt utviklingen av samfunnet som gjorde at husmorens rolle en dag forsvant.

På det meste var halvparten av alle norske kvinner husmødre.  Furu går gjennom    husmorlitteraturen, skolepensumet og kravene som ble stilt til hennes yrkesutøvelse, og viser hvor omfattende og krevende jobben var – og hva den egentlig bestod i.

TIRSDAG 15. MARS KL. 19.00

 MARIA NAVARRO SKARANGER

Maria Navarro Skaranger er en av Forlaget Oktobers unge og spennende stemmer. Hun er født i 1994 og oppvokst på Romsås i Groruddalen i Oslo.

Debutromanen hennes, «Alle utlendinger har lukka gardiner», ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen «Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)». For denne ble Skaranger tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019.

«Emily forever» er Skarangers tredje roman og den handler om Emily som er 19 år, gravid og alene. «Emily forever» er en roman om klasse, om hverdag, og om å finne frem til en styrke i seg selv som gjør det mulig å klare seg.

TORSDAG 21. APRIL KL. 19.00 OG ÅRSMØTE KL. 18.00

SVEN PETTER NÆSS

Sven Petter Næss (f. 1973) er kriminalforfatter og jobber med IKT.

I 2019 debuterte han som forfatter med kriminalromanen «Den stille uke» og allerede året etter kom hans annen roman «Skjebnesteinen» som han mottok Rivertonprisen for. Høsten 2021 utkom den tredje boka med kripos-etterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

Sven Petter Næss har fått strålende kritiker og hovedpersonen Harinder Singh sies å ville innta plass i kriminallitteraturen på linje med Harry Hole og Varg Veum.

Næss er en samfunnskritisk krimforfatter som med stor troverdighet skildrer bygde-Norge og tar opp emner som rasisme og fordommer.

TIRSDAG 10. MAI KL. 19.00

CECILIE ENGER

Cecilie Enger (f. 1963) er forfatter, mag.art. og journalist. Hun debuterte i 1994 med romanen «Nødvendigheten» og har påfølgende utgitt en rekke romaner med sterke kvinnelige hovedpersoner.

I 2013 fikk hun sitt helt store gjennombrudd med romanen «Mors gaver». Hun mottok Bokhandlerprisen for denne romanen og boka ble oversatt til flere språk. Cecilie Engers romaner bygger på kvinner fra virkeligheten. «Mors gaver» handler om forfatterens mor.

I «Himmelstormeren» (2007) portretteres fotografen, forfatteren og aktivisten Ellisif Wessel (1866-1949). «Kammerpiken» (2011) handler om dronning Mauds påklederske.

I bokaktuelle «Det hvite kartet» (2021) møter vi Norges første kvinnelige skipsredere, «mannedamene», som ble partnere både i arbeidslivet og i privatlivet.

LITTERA-TUR  LØRDAG 21.MAI

 Det har lenge vært et ønske om å kunne besøke Ramme Gård på Hvitsten mellom Son og Vestby. Det vil bli guidet tur og hagevandring blant kunst og små hemmeligheter. I tillegg skal vi innom Edward Munchs hjem.

Det vil bli servert varm lunsj laget av lokal mat.

Vi gleder oss til å gå lysere tider i møte.

Ytterligere informasjon om pris og påmeldingsfrist vil bli sendt ut etter nyttår.

https://www.ramme.no/no

“Ramme er en innholdsrik og unik kulturdestinasjon. Beliggenheten ved Oslofjorden med utsikten mot havet og horisonten i syd er uforlignelig. Her vil du finne vakker natur, parkanlegg og mye historie.

Stedets kulturarv vil bli presentert i et nytt museum og i det fri. Hit kom Kristianiabohemen og Edvard Munch for å leve i landlig harmoni. Her vil du kunne vandre i deres landskap og besøke Munchs eiendom og hjem, Nedre Ramme. ”

 

 

 

.